Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi-a revizuit marţi în jos estimările privind ritmul de creştere a economiei mondiale, avertizând că recesiunea din zona euro este cea mai mare ameninţare la adresa economiei mondiale, transmit Reuters şi AFP.
Având în vedere aceste prognoze economice sumbre, OCDE a cerut băncilor centrale să pregătească noi măsuri excepţionale de relaxare cantitativă în situaţia în care politicienii nu vor reuşi să pună la punct un plan de măsuri credibil de soluţionare a crizei datoriilor.
În raportul său semestrial privind 'Perspectivele economiei mondiale', OCDE estimează că economia mondială va înregistra în acest an o creştere de 2,9%, urmată de un avans de 3,4% în 2013. Noile estimări reprezintă o revizuire semnificativă în jos, faţă de creşterea de 3,4% preconizată pentru 2012 şi avansul de 4,2% pentru 2013 cât stima organizaţia în luna mai.
OCDE şi-a revizuit în jos estimările de creştere pentru majoritatea marilor economii mondiale, SUA, zona euro, Japonia şi Marea Britanie. În cazul economiei americane (cea mai mare economie mondială) OCDE preconizează o creştere de 2,2% în acest an (faţă de o creştere de 2,4% în luna mai) şi un avans de 2% în 2013 (în loc de 2,6% cât estima anterior).
Pentru zona euro, OCDE prognozează doi ani de contracţie economică, o recesiune de 0,4% în acest an (faţă de o contracţie de 0,1% cât estima în luna mai) şi o recesiune de 0,1% anul următor (faţă de o creştere de 0,9% cât estima anterior).
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică avertizează că SUA şi zona euro trebuie să se abţină de la orice exces de rigoare bugetară în lunile următoare, pentru a evita ca economia mondială să intre din nou în recesiune.
'Prăpastia fiscală din SUA este o sursă importantă de îngrijorare, însă cel mai mare risc rămân