Vânzările de cărămizi vor rămâne pe minus în acest an, fiind susţinute doar de construcţiile rezidenţiale de mici dimensiuni sau diverse proiecte comerciale sau de birouri. În aşteptarea dezgheţării investiţiilor, jucătorii se adaptează prin dezvoltarea portofoliului şi extinderea zonelor de vânzare.
"Contrar aşteptărilor întregii pieţe, în primele nouă luni piaţa de cărămizi a continuat trendul descendent început din 2008 încoace. Din analizele noastre rezultă că piaţa a scăzut cu aproximativ 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, ajungând aproape de nivelul înregistrat în anul 2006, luând în considerare numărul de locuinţe finalizate. Credem că anul acesta vor fi finalizate aproximativ 40.000 locuinţe, echivalent al anului 2006. Până la finalul anului e posibil ca această scădere să fie chiar mai mare, de până la 12%, ţinând cont de semnalele pe care le avem din piaţă", spune Iulian Mangalagiu, director general al companiei Ceramica Iaşi.
El apreciază că anul acesta scăderea pieţei este cu mult peste aşteptări, mai mare decât în anii precedenţi, lucru influenţat de factorii economici, dar şi de cei politici, situaţie care a adăugat un sentiment de incertitudine ce duce la amânarea investiţiilor.
"Există un blocaj la nivel naţional în ceea ce priveşte circulaţia banilor. Investiţiile în infrastructură sunt suspendate sau blocate, companiile de construcţii nu-şi primesc banii pe lucrările efectuate, acestea blochează la rândul lor alte companii furnizoare de materiale de construcţii", a adăugat şeful Ceramica.
Factori cu impact negativ asupra pieţei sunt volumul scăzut al investiţiilor, slaba absorbţie a fondurilor europene, reducerea sumelor trimise în ţară de românii plecaţi la muncă în străinătate şi reticenţa băncilor în acordarea de împrumuturi. Aceştia generează o stare de anxietate în ceea ce priveşte apet