Parlamentul Ungariei a adoptat o controversată lege privind desfăşurarea alegerilor, principala modificare fiind obligarea cetăţenilor de a se înscrie pe listele electorale. Opoziţia de la Budapesta susţine că noile proceduri au rolul de a-i permite premierului Viktor Orban să câştige alegerile din 2014.
În ciuda protestelor anterioare şi a criticilor, noua lege electorală a fost adoptată fără incidente. În conformitate cu reglementările de ultimă oră, cetăţenii maghiari care vor să voteze sunt obligaţi să se înscrie în registrul electoral cu cel puţin 15 zile înaintea scrutinului legislativ din 2014. Dacă refuză să se înscrie, nu vor putea vota.
Reprezentanţii partidelor de Opoziţie spun că noua prevedere are doar rolul de a-i împiedica pe alegătorii nehotărâţi, printre care ar fi mulţi dezamăgiţi de politica actualului premier, să decidă în ultimul moment să voteze împotriva partidului de guvernământ. Un alt argument adus de cei care se împotrivesc legii este acela că măsura ar putea reduce cu sute de mii sau chiar cu milioane prezenţa la urne, pentru că sunt îndepărtaţi alegătorii indecişi.
Revenind la textul noii legi electorale, cetăţenii maghiari sunt acum obligaţi să se înregistreze personal sau pe un site guvernamental cu până la 15 zile înainte de ziua scrutinului. Singurii care se pot înregistra prin poştă sunt maghiarii din afara hotarelor Ungariei, dar care au primit drept de vot, aşa cum sunt mulţi şi din România. Această, procedură este considerată de Opoziţia de la Budapesta discriminatorie, cu argumentul că alegătorii de la sate vor avea dificultăţi în a se înregistra, iar cei care se decid să voteze mai târziu, nu o vor mai putea face.
De partea cealaltă, Guvernul condus de Viktor Orban este de părere că se impune înregistrarea sutelor de mii de unguri cărora le-a acordat cetăţenie dublă după 2010, inclusiv din România.