Trupul lui Yasser Arafat a fost deshumat marţi, la opt ani după ce a murit. Cum nu au fost niciodată prezentate dovezi medicale clare în ceea ce priveşte cauza morţii sale, unii oficiali palestinieni încă acuză Israelul că l-ar fi otrăvit pe fostul şef al Autorităţii Palestiniene.
Procedurile de deshumare s-au încheiat, iar mormântul lui Yasser Arafat de la Ramallah, Cisiordania, a fost închis. Eventuale dovezi ale otrăvirii sale ar putea reaprinde scânteia în zonă, la câteva zile după ce a fost încheiat cu dificultate un armistiţiu între Hamas şi Israel.
Întreaga poveste riscă să inflameze din nou spiritele şi în Palestina şi în Israel. Deshumarea a fost solicitată de văduva lui Yasser Arafat, Souha, care trăieşte în exil în Franţa. Arafat a murit în noiembrie 2004, într-un spital militar din Franţa, unde a fost transferat cu acordul Israelului. Avea 75 de ani, iar în ultimii doi ani de viaţă, fostul şef al Autorităţii Palestiniene a fost ţinut în arest la domiciliu de către Israel, la locuinţa sa din Muqataa, cartierul general al Autorităţii Palestiniene.
Cum nu au fost niciodată prezentate dovezi destul de clare asupra morţii sale, s-au găsit voci, inclusiv nepotul lui Arafat, care să acuze Israelul că l-ar fi otrăvit.
Teza otrăvirii a fost relansată în iulie, când televiziunea Al-Jazeera a publicat un documentar, în care relevă că pe obiectele personale ale lui Arafat, primite de la soţia acestuia, există cantităţi anormale de poloniu, substanţă înalt radioactivă. Verdictul a fost dat de un laborator din Lausanne, Elveţia. Asasinat sau nu?
Experţi francezi, elveţieni şi ruşi au prelevat marţi eşantioane, pentru a stabili o dată pentru totdeauna dacă se poate vorbi de un asasinat sau nu. Probele vor fi analizate în laboratoarele a trei ţări, însă rezultatele vor fi cunoscute abia peste câteva luni. Operaţiunea s-a desf