Ministrul afacerilor europene Leonard Orban a susţinut, astăzi, o alocuţiune în cadrul primului forum anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), care se desfăşoară pe parcursul a două zile în oraşul german Regensburg.
Intervenind în prima sesiune plenară a reuniunii, intitulată "Viitorul Regiunii Dunării - o perspectivă globală", ministrul Orban a salutat faptul că, în intervalul relativ scurt de timp de când a fost adoptată, în 2011, "strategia Dunării s-a transformat într-un proces inovativ, care este ghidat de parametri dinamici, precum dezvoltarea durabilă, şi care reflectă noua dimensiune teritorială a politicii de coeziune a Uniunii Europene".
Strategia Dunării are deja numeroase rezultate remarcabile, a menţionat Leonard Orban, dând ca exemplu programele de cooperare transfrontalieră pe care România le implementează cu ţările din vecinătatea sa.
În acest context, el a enumerat câteva proiectele de succes cu impact macroregional precum podul Calafat-Vidin, recent inaugurat, şi proiecte de monitorizare a calităţii apei, a prevenirii riscurilor de inundaţii şi conservare a ariilor protejate din regiunea Dunării.
România - care a iniţiat SUERD alături de Austria - este decisă să rămână şi pe viitor un promotor al acestui proiect bazat pe priorităţile Strategiei Europa 2020 şi conceput "ca un instrument care să ajute la depăşirea efectelor crizei şi la impulsionarea creşterii economice", a mai afirmat ministrul afacerilor europene. Totodată, el a subliniat că ţara noastră susţine pe deplin propunerea Comisiei Europene de creare, cu începere din 2014, a unui program special de cooperare transnaţională pentru regiunea Dunării.
F.A. Ministrul afacerilor europene Leonard Orban a susţinut, astăzi, o alocuţiune în cadrul primului forum anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD),