Zona euro şi FMI au ajuns după mult efort la un acord, în noaptea de luni spre marţi, asupra mijloacelor de a reduce datoria Greciei şi plăţii unui ajutor financiar mult aşteptat, îngheţat de luni de zile şi vital pentru o ţară în prag de sufocare.
După o reuniune de peste 13 ore, zona euro şi FMI s-au înţeles ca datoria Greciei să fie redusă la 124% din PIB până în 2020, faţă de un obiectiv iniţial de 120% susţinut de FMI, potrivit unui comunicat al Eurogrupului, citat de AFP.
Acest lucru reprezintă o reducere a datoriei Greciei de circa 40 de miliarde de euro până în 2020, potrivit unei surse europene.
“FMI a vrut să se asigure că zona euro ia măsurile necesare pentru a pune Grecia pe calea unei datorii sustenabile. Astăzi, vă pot spune că acest lucru s-a făcut”, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, în timpul unei conferinţe de presă ce a încheiat reuniunea Eurogrupului.
De asemenea, miniştrii au decis plata unui total de 43,7 miliarde de euro, sumă blocată de câteva săptămâni. O primă tranşă de în jur de 34 de miliarde de euro va fi plătită în luna decembrie. Întreaga plată va fi efectuată în trei tranşe în cursul primului trimestru al anului 2013.
“Acordul a fost foarte dificil”, a recunoscut preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, subliniind că “a fost nevoie de eforturi semnificative de fiecare parte”.
“Decizia va reduce fără îndoială incertitudinea şi va întări încrederea în Europa şi în Grecia”, a salutat şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, plecând de la reuniunea de la Bruxelles.
Pentru a reduce datoria Greciei fără a trece printr-o ştergere /”haircut”/, miniştrii Eurogrupului au decis un pachet de măsuri.
Printre acestea se numără o reducere a ratelor dobânzii la creditele bilaterale deja consimţite Atenei, o extindere de 15 ani a perioadei de rambursare a împrumuturilor acor