Sezonul rece este, prin definiţie, nefavorabil companiilor care activează în construcţii. Reducerea ritmului de lucru, din cauza temperaturilor scăzute, este însoţită şi de reduceri de personal. Pe lângă disponibilizările colective de anvergură realizate de companiile din construcţii, venirea sezonului rece duce la dispariţia joburilor sezoniere generate de terase sau de alte activităţi care au înregistrează o creştere a cererii, cum ar fi producţia de îngheţată.
Una dintre companiile afectate de venirea iernii şi de întreruperea lucrărilor la unele amenajări hidrografice, în urma insolvenţei Hidroelectrica este sucursala clujeană a Hidroconstrucţia. Ioan Hosu este unul dintre angajaţii care au avut neşansa de a fi dispobibilizaţi. În vârstă de 50 de ani, acesta a lucrat ultimii 13 ani la această firmă de construcţii fiind angajat ca şi sudor. Doar că, în acest an, din 13 noiembrie, a rămas fără un loc de muncă.
„Nu ştiu cum vom trece peste iarna asta, chiar nu ştiu, pentru că nu am mai fost în situaţia asta. Mi-am depus CV-uri la firme de pază şi pentru un post de vânzător la supermarketuri, dar nu am primit nici un telefon”, spune Hosu.
Situaţia este cu atât mai dramatică cu cât, atât el, cât şi soţia, au de plătit rate. „Nu am mai fost niciodată în această situaţie. E mai rău că am şi o rată de 470 de lei la bancă, iar şomajul este de 535 de lei. Mai câştigă şi soţia, însă are un salariu mic, de 680 de lei, din care trebuie să plătească şi ea o rată de 230 de lei”, spune proaspătul disponibilizat.
Speranţele acestuia sunt ca, după trecerea iernii, din primăvară, compania să aibă din nou lucrări şi să îl reangajeze.
Şi la combinatul Mechel Câmpia Turzii iarna se anunţă dificilă, după ce din luna ianuarie a anului viitor, conducerea combinatului a anunţat că va disponibiliza încă 729 de muncitori de la Mechel.
„Din 15 decembrie până la