Popa Irimie, candidat USL, colegiul 4, deputaţi: “Sper ca niciodată politicienii să nu se poarte ca şi la casa de nebuni în Parlament.”
Cum arată pentru dumneavoastră politicianul ideal ?
Politicianul ideal ar trebui să aibă coerenţă politică şi coloană vertebrală, îndârjire în realizarea crezului politic. De asemenea, ar trebui să fie un bun comunicator, cu un discurs politic pertinent, fără demagogie goală. Ar trebui să fie şi un bun diplomat, dar să dovedească dârzenie în apărarea crezului său, şi nu în ultimul rând, să fie caracterizat de eleganţă şi distincţie. Cred că, dintre politicienii contemporani europeni, cel mai mult s-ar apropia de acest ideal Margaret Thatcher, "Doamna de fier" a Marii Britanii, un politician puternic şi respectat.
Aţi putea exemplifica trei oameni politici contemporani, din România, care se apropie de acest model ?
Se apropie ar fi poate mult prea mult spus, dar aş vedea elemente reunite de la mai mulţi politicieni care ar converge spre profilul Margaret Thatcher: discursul politic coerent al lui Ion Iliescu, abilităţile de politică externă ale lui Adrian Năstase sau Mircea Geoană, charmul lui Petre Roman, nobleţea lui Ion Raţiu, dârzenia lui Coposu etc.
Ce cărţi i-aţi recomanda unui politician să citească?
Din literatura românească aş recomanda Amfiteatre şi închisori a lui Nicolae Mărgineanu, iar din cea universală, Biblia. Alegerea se bazează pe faptul că amândouă vorbesc
despre calităţi pe care eu le consider fundamentale: dârzenie, îndurare şi pace sufletească. Nicolae Mărgineanu a fost un renumit profesor de psihologie al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca care a stat în închisoare timp de 16 ani.
Numiţi trei filme pe care le recomandaţi unui politician.
Aş recomanda politicienilor trei filme valoroase: "Zbor deasupra unui cuib de cuci"(un film de Oscar la toate cele 5