Secretarul de stat Stelian Fedorca a declarat marţi că politicile educaţionale vizează, printre altele, adaptarea învăţământului profesional şi tehnic la piaţa muncii, asigurarea unei educaţii de calitate şi eficiente, prin creşterea numărului orelor de practică, şi implicarea companiilor.
Aceste obiective vor fi prezentate cu ocazia participării la primul forum anual al Strategiei pentru Regiunea Dunării a Uniunii Europene, care are loc marţi şi miercuri în oraşul german Regensburg.
"Educaţia este una dintre axele prioritare ale strategiei, iar discuţiile din acest an au în centrul lor capacitatea dezvoltării abilităţilor şi competenţelor educaţionale ca principal obiectiv al dezvoltării economice europene. Accentul va cădea însă pe învăţământul profesional şi tehnic, pe modalităţile de a-l face mai atractiv pentru elevi, dar şi pe necesitatea educării adulţilor care trebuie pregătiţi să facă faţă noilor provocări economice. De asemenea, nu vor fi neglijate nici categoriile sociale defavorizate", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Ministerul Educaţiei.
În cadrul evenimentului, secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Stelian Fedorca, va prezenta în ce fel priorităţile cheie care se regăsesc în politicile educaţionale din România sunt compatibile cu provocările pe care le presupun dezvoltarea şi susţinerea de noi competenţe.
Fedorca va arăta şi care sunt soluţiile concrete pentru depăşirea eventualelor dificultăţi de implementare.
"Obiectivele politicilor educaţionale ale României în acest domeniu sunt colaborarea regională, adaptarea învăţământului profesional şi tehnic la cerinţele pieţei muncii, asigurarea unei educaţii de calitate şi eficiente, prin creşterea numărului de ore alocate practicii, implicarea companiilor de pe piaţa muncii, pregătirea profesorilor. De asemenea, în ceea ce priveşte şcolile profe