Consumul regulat de sfecla rosie, leguma de toamna, disponibila pe tarabele pietelor si in supermarket-uri mai tot timpul anului, ca atare, in salata ori sub forma de suc, sau prelucrata termic, fiarta ori coapta, scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul celui bun, curata sangele si intareste imunitatea, trateaza anemia, constipatia, gripa si raceala, regleaza tensiunea.
Sfecla rosie se recomanda atat convalescentilor cat si persoanelor care au suferit o interventie chirurgicala. Trebuie stiut ca, indiferent de maniera in care se prepara, sfecla rosie isi pastreaza toate calitatile.
Sfecla rosie, cunoscuta din timpuri stravechi ca aliment si medicament de nadejde in multe afectiuni, are in compozitie multe substante nutritive, benefice pentru sanatate, printre acestea numarandu-se vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, zahar natural, potasiu, bioflavonoide si antioxidanti, fibre alimentare.
Pe langa aceasta multime de minerale si vitamine, extrem de necesare pentru functionarea corecta a organismului, sfecla rosie mai contine si resveratrol, considerat a fi cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum.
Resveratrolul se gaseste de regula in fructele si legumele de culoare inchisa, mure, prune, struguri negri, ridichea neagra, ceapa rosie. Este o substanta antitumorala care are darul de a incetini, cu pana 50% inmultirea celulelor cancerigene sau poate chiar sa le si opreasca, stimuleaza inmultirea celulelor sanatoase si capacitatea lor de regenerare.
De la sfecla rosie se foloseste radacina, dar si frunzele, ca aliment ori ca leac. Frunzele de sfecla, bine spalate, se folosesc pentru tratarea ranilor. In unele zone ale tarii, frunzele se folosesc la ciorbe, mai ales primavara cand sunt foarte fragede.
In scop terapeutic, sfecla rosie se f