Un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional este util pentru România, ca sursă de finanţare, dar şi ca imagine pe pieţele externe, a declarat preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, Steven van Groningen.
'Un nou acord cu FMI poate ajuta România din punctul de vedere al credibilităţii externe şi o poate ajuta să se finanţeze la costuri mai scăzute. Este clar că România trebuie să se împrumute de la Fond. Dacă nu se împrumută de la FMI, se pune problema de unde s-ar putea împrumuta din altă parte', a spus Steven van Groningen, care a participat la o conferinţă organizată de Camera de Comerţ Britanică în România.
'Consider că în România mai există potenţial, dar este necesară o viziune pe termen lung, pentru că sunt alte condiţii economice', a arătat ven Groningen.
Potrivit preşedintelui CIS, în trecut, lucrurile se mişcau repede în ceea ce priveşte investiţiile străine, pentru că toţi vedeau că există potenţial, iar acum, investitorii nu mai sunt convinşi că există acest potenţial. Steven van Groningen consideră că o limitare a posibilităţilor de plasament ale fondurilor publice de pensii administrate privat (Pilonul II) nu este o decizie bună.
'Părerea mea este că limitarea posibilităţii pentru aceste fonduri de pensii de a face plasamente în bonduri nu este o decizie bună', a subliniat van Groningen. Eu personal nu sunt de acord cu această măsură de limitare a posibilităţilor de investiţii', a mai arătat preşedintele CIS.
Reprezentanţii delegaţiei comune a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au afirmat, recent, la Bucureşti, că România va trebui să-şi îndeplinească angajamentele existente pentru a putea încheia un nou acord, având în vedere că, în cadrul actualului program, mai multe reforme structurale nu au fost finalizate conform graficului stabilit.
Vrem