Sosit inca de pe data de 9 august in capitala ungara, maiorul Nancovici, un trimis al comisiei romane la Budapesta, intocmeste un scurt raport cu privire la primele zile ale ocupatiei.
Cu totul surprinzator, in timp ce oamenii flamanzeau, bolsevicii stransesera in "Banca de Scont si Schimb Ungara", cel mai mare antrepozit din oras, cantitati insemnate de alimente. Ostasii deschid de indata usile acestui depozit, precum si a altora mai mici raspandite in oras.
Marsul spre Budapesta: Caderea capitalei bolsevice (I)
Sunt oferite locuitorilor peste 700.000 de kilograme de zahar, 700.000 de conserve de carne, 650.000 de kilograme de sare, 400.000 de litri de ulei, 170.000 de kilograme de grau, 70.000 de kilograme de pasat, 50.000 de kilograme de tarate. Chiar si asa, pentru cei aproape doua milioane de oameni infometati inca era putin.
Distribuiri catre copii saraci, "Campania pentru desrobirea Ardealului"
Maiorul sublinia si ca problema cea mai spinoasa era cea a carnii, socotindu-se ca ar fi nevoie de aproape 3.000 de vite in fiecare saptamana pentru a indestula locuitorii.
Totusi, in doar cateva zile s-a putut relua furnizarea de carne in Budapesta, care a ajuns sa se faca de doua ori pe saptamana.
Ungaria incepe iarasi sa respire
Pentru a facilita transportul feluritelor produse alimentare catre Budapesta, se dispune crearea si de asa-numite "trenuri de aprovizionare", care opreau in halte de-a lungul Ungariei unde erau incarcate cu cele necesare.
De altfel, transportul feroviar de marfa si de persoane a reinceput, cu un ochi veghetor in special asupra calatorilor. Bolsevicii, desi raspanditi, inca reprezentau o forta.
Bolsevicii asteptau pradalnic
Existau chiar zvonuri ca peste 50.000 de partizani asteptau retragerea armatei romane pen