Scris de Cristina Ghilea - Singurul impozit care creşte e cel pe locuinţele persoanelor fizice.
„În principiu impozitele nu se modifică, în afara creşterii de 4,2%. Rămân aceleaşi la auto, terenuri şi mai ales cele pe imobilele persoanelor juridice, care se menţin la 1%. Acest segment este cel mai important pentru noi, ca sursă de venit, dar îl menţinem la acelaşi nivel”, spune Eduard Florea, şef peste Direcţia Economică.
„Din creşterea de 4,2% a impozitului pentru persoane fizice s-ar obţine în plus 500.000 de lei, nu e foarte mult raportat la nivelul întregului buget”, apreciază Florea. Taxe în ascensiune
În esenţă, e o schimbare a filosofiei de lucru a Direcţiei Economice. Dacă impozitul „se datorează” oraşului – proprietarii decartează la ghişee fără a primi nimic în schimb, taxele se achită în avans. Dacă omul vrea ceva de la Primărie n-are decât să plătească înainte. Banii sunt, astfel, mult mai uşor de încasat.
Vor creşte taxele pentru ocuparea domeniului public pentru florari – de la 2 la 5 lei pe metru pătrat, taxa pentru eliberarea certificatelor fiscale pe loc se va dubla. Bani vor scoate edilii şi de pe patronii localurilor de alimentaţie publică: taxa de autorizare a acestora va creşte de la 1.200 la 1.500 lei (dacă spaţiul e sub 1.000 mp) respectiv de la 2.400 la 3.000 de lei, dacă suprafaţa e peste 1.000 mp. Plus o viză anuală de 750 lei.
Cererile numeroase de închiriere a sălilor din Primărie justifică, în opinia edililor, dublarea taxelor pentru acestea: 500 de lei pe oră, faţă de 250 cât e acum, pentru sala mare respectiv 250 lei, faţă de 120 lei în prezent, pentru sala mică.Taxează „urgenţa”
Unele servicii sunt la acelaşi nivel de taxare de câţiva ani iar scumpirea lor acum, în criză prelungită, e greu de înţeles.
„Un certificat fiscal eliberat pe loc, de exemplu, nu s-a putut realiza decât cu investiţii şi perso