Peste 130 de incendii s-au produs în județul Tulcea, și în special în Delta Dunării, pe parcursul acestui an, cauza principală fiind arderea vegetației uscate. Potrivit inspectorului șef al Ispectoratului pentru Situații de Urgență Tulcea, Florin Vașcău, suprafața incendiată este de circa 865 de hectare, mai puțin însă față de anul trecut, când suprafața afectată de incendii a fost de peste 3 mii de hectare.
„De la începutul anului 2010 şi până în prezent, structurile operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au participat la un număr de 448 intervenţii pentru stingerea incendiilor la vegetaţie uscată, astfel: în anul 2010 la un număr de 54 intervenţii; în anul 2011 la un număr de 255 intervenţii, iar de la începutul anul 2012 până în prezent, la un număr de 139 intervenţii. Intervenţiile pentru stingerea incendiilor la vegetaţie uscată au avut drept cauze principale focul deschis în spaţii deschise, fumatul sau folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul. Suprafaţa de teren afectată de incendiile la vegetaţie uscată a fost, în anul 2010, de 163,4 de hectare, în anul 2011 de 3132,13 hectare iar în 2012 de 864,9 hectare”, a declarat inspectorul şef al ISU Tulcea.
Acesta a mai spus că, deşi arderea vegetaţiei uscate este o metodă de refacere a unor habitate din Delta Dunării, incendierea nesupravegheată este interzisă, pentru că poate afecta zone strict protejate sau localităţi.
„Incendierea vegetației uscate trebuie făcută într-un cadru legal și cadrul normativ legal spune că acțiunea de incendiere, acolo unde ea este permisă, trebuie să fie în baza unor aprobări și cu respectarea unor norme de prevenire și stingere a incendiilor de către cel care execută această activitate de incendiere. Din păcate, de multe ori cei