O comisie de experţi internaţionali va analiza, împreună cu specialiştii români, situaţia lotului de vaccin BCG importat din Danemarca, care a produs reacţii adverse grave unui număr de peste o sută bebeluşi, la nivel naţional. Chiar dacă la Arad nu au fost constatate încă reacţii adverse grave, având în vedere că problemele pot apărea şi la câteva luni de la administrarea vaccinului, părinţii arădeni devin din ce în ce mai îngrijoraţi pentru soarta copiilor lor.
Pe de altă parte însă, odată cu stoparea campaniei, apare şi îngrijorarea părinţilor a căror copii nu mai pot fi acum vaccinaţi. Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii şi este gratuit.
„Nu ştim cât timp va fi oprită campania de vaccinare. Acest lucru este decis de Ministerul Sănătăţii, care ne va informa în momentul în care va relua vacci- narea. Ministerul Sănătăţii a solicitat o expertiză din partea Centrului European de Prevenire şi Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei“, a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Conform reprezentanţilor ministerului, s-a luat decizia stopării vaccinării nu pentru că există suspiciuni asupra calităţii vaccinului care a fost administrat până în prezent, ci pentru că se doreşte asigurarea populaţiei cu date clare şi corecte, astfel încât să nu mai existe suspiciuni. Ministerul urmăreşte stoparea speculaţiilor care pot pune în pericol întregul calendar de vaccinare în detrimentrul copiilor şi al evoluţiei sănătăţii publice în România.
O comisie de experţi internaţional