Consilierii judeţeni şi cei locali au fost echipaţi, în urmă cu cinci ani, cu laptopuri, în valoare totală de aproape 200.000 de lei. În timp ce unii au renunţat la ele, preferând să-şi folosească propriile aparte tehnologice de ultimă generaţie, alţii le consideră, în continuare, utile. Mai sunt şi unii care pretind să fie alocate fonduri publice pentru achiziţia de laptopuri noi, performante.
În urmă cu mai bine de cinci ani, din bugetul Zalăului s-au cheltuit 111.000 de lei, pentru achiziţia a 21 de laptopuri care să uşureze munca aleşilor locali. Administraţia judeţului nu s-a lăsat mai prejos, astfel că, la scurt timp după, a cumpărat 35 de calculatoare portabile pentru consilierii judeţeni. Investiţia s-a apropiat, în 2007, de 88.000 de lei.
Miracolul laptopurilor nu a ţinut prea mult nici în Consiliul Judeţean, nici în Consiliul Local. Dacă la început, toţi consilierii au venit la şedinţe cu microcomputerele la purtător, în scurt timp aceste obiecte au fost tot mai neglijate. Foarte rar vreun ales local ori judeţean se prezintă la serviciu cu laptopul în geantă.
Fie pentru că deţin tehnologii mai performante, fie pentru că laptopurile achiziţionate din bani publici sunt învechite, cinci consilieri judeţeni – Corin Penciuc, Dinu Iancu Sălăjanu, Mihai Crişan, Marius Vereşezan şi Gheorghe Lup, precum şi doi consilieri locali – Adrian Margin şi Vasile Dărăban, au renunţat la computerele primite.
Cel din urmă a reclamat în ultima şedinţă a Consiliului Local faptul că laptopul primit este “învechit” şi “nu funcţionează”, motive pentru care a decis să-l predea, astfel încât să nu-i mai poarte grija. Ba mai mult, pentru că “nu merge nici pentru jocuri”, a venit cu propunerea să fie identificate resurse financiare pentru achiziţia altor laptopuri, performante, care să permită aleşilor să se pregătească pentru şedinţe. Propunerea sa nu a fost su