Liberalii şi-au anunţat, printr-un schimb de mesaje către presă puţin spus nepotrivit, de tipul "vă arăt eu că nu ştiţi bine ce ştiţi", că Varujan Vosganian este propunerea lor pentru poziţia de ministru de finanţe. Liderul PNL a spus că 99% dl. Vosganian va fi ministru de finanţe, dl. Vosganian a revenit după o lămurire şi s-a dat drept ministru "100%".
Dar oricâte catastrofe (impozitul forfetar, majorarea TVA într-o noapte) s-au întâmplat în domeniul fiscal de când a plecat din această poziţie Varujan Vosganian, în decembrie 2008, tot este absurd să aduci la Finanţe unul din cei responsabili de îngenuncherea României în faţa creditorilor internaţionali. Varujan Vosganian a fost ministru de finanţe în 2007 şi 2008, ani care puteau fi cei mai buni pentru România dacă la Finanţe era un om care chiar urmărea bugetul de venituri şi cheltuieli şi nu arunca cu banii în stânga şi-n dreapta.
Şi când? În ultimele luni din 2008, când toată lumea fusese cutremurată de Lehman Brothers, iar Casandrele îi cântau deja României că are nevoie să se împrumute de la FMI ba de 5 mld. euro, ba de 20 de mld. euro.
În pofida tuturor avertismentelor vizibile de pe pieţe, a căderii exporturilor, în octombrie, noiembrie şi decembrie 2008 Finanţele au acceptat cheltuieli la bugetul general consolidat de 62 de mld. lei, mai mult cu 37% faţă de ultimele trei luni din 2007.
Numai că veniturile la bugetul consolidat au fost în aceleaşi trei luni fatale pentru economie doar de 44 mld. lei. Diferenţa de 18 mld. lei a dus dintr-o dată deficitul bugetar de la un aparent controlabil 1,4% din PIB în septembrie 2008 la 4,8% din PIB în decembrie 2008.
Nu spune nimeni că putea fi prevăzută magnitudinea crizei financiare izbucnite în septembrie 2008 odată cu căderea Lehman Brothers, care a determinat scăderea comerţul