Preşedinta Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj de mai bine de şapte ani şi-a serbat marţi ziua de naştere în compania colegilor şi prietenilor prezenți. Cu această ocazie Irina Petraş şi-a lansat şi cele mai noi cărţi ale sale, “Divagări (in)utile. Viaţa şi literatura” şi “Moartea la purtător. Stări şi cuvinte”.
Scriitoarea a ales să îşi prezinte personal volumele şi nu a apelat la ajutorul colegilor săi. “Nu-mi place să fac vâlvă în jurul cărţilor mele, ci îmi place să le las pe picioarele lor după ce termin de scris. M-am gândit că dacă voi combina lansările de carte cu sărbătorirea vârstei mele, toate lucrurile vor fi mai umbrite şi vor ieşi mult în evidenţă. Din toată povestea a ieşit un mic dezmăţ, am vorbit singură despre cărţile mele, dar în prezenţa colegilor mei”, a precizat Irina Petraş.
„Noi fără ea, câţi ne vedeţi aici, ne-am împrăştia, ea este sufletul acestei asociaţii, de-aia e cea mai puternică asociaţie din ţară, de-aia există viaţa de asociaţie, altfel scriitorii sunt predispuşi să se însingureze, să se concureze, câtă vreme ea e cu noi, eu sunt destul de egoist, îi spun că îi doresc să fie tot aşa cu noi multă vreme”, a transmis scriitorul Alexandru Vlad.
„Irina Petraş este un manager cultural extraordinar, un scriitor şi un critic remarcabil şi totodată un promotor al tinerilor creatori. Nu pot decât să îi urez La mulţi ani! şi să rămână la fel de energică, de afectuoasă, de drăguţă cu toţi cei care vin să îi ceară ajutorul şi să construiască în continuare proiecte aşa cum face de vreo 20 şi ceva de ani”, i-a urat Claudiu Groza, redactor al revistei „Tribuna”.
Aproape 40 de volume de critică şi teorie literară şi 30 de cărţi traduse, acesta este doar o parte din palmaresul scriitoarei Irina Petraş, a cărei primă carte după teza de doctorat a fost publicată în anul 1989.
“Şi în calitate de editor şi de autor viaţ