La sfârșitul săptămânii trecute, Mănăstirea Cocoș și Episcopia Tulcii au organizat Simpozionul comemorativ „Arhimandritul Visarion – ctitorul și starețul Mănăstirii Cocoș. 150 de ani de la moarte“.
Evenimentul cultural a început, de dimineață, cu oficierea Sfintei Liturghii, slujba parastasului, oficiată de Preasfințitul Părinte Visarion, împreună cu un sobor de stareți și ieromonahi din mănăstirile tulcene, urmate de lucrările propriu – zise, care au avut loc în sinodiconul „Visarion Făgărășanul“, din incinta mănăstirii, lucrări sub președinția Preasfințitului Părinte Visarion – ne-a informat consilierul cultural al Episcopiei Tulcii, pr. Felix Neculai. „În luările de cuvânt au fost subliniate diferitele aspecte ale vieții și personalității complexe a starețului Visarion, între care la loc de cinste stau viața duhovnicească și sfântă, precum și patriotismul ardent. Alte aspecte au vizat activitatea culturală și topografică a starețului Visarion, valoarea informațională a însemnărilor de pe cărțile de cult din muzeul mănăstirii sau rolul Mănăstirii Cocoș la mijlocul și în a doua parte a secolului al XIX-lea în păstrarea credinței și evlavei românești, într-o Dobroge aflată sub administrație otomană“, a relatat părintele Felix Neculai.
La eveniment au luat parte stareții și starețele mănăstirilor și schiturilor tulcene, oameni de cultură și apropiați ai Episcopiei Tulcii, reprezentanți ai Institutului de Cercetări Eco – Muzeale din Tulcea, Pc. Pr. Eugen Drăgoi, reprezentant al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, precum și profesorul universitar Octavian Botnegru, de la Facultatea de Istorie din Iași. Simpozionul s-a finalizat prin câteva direcții și obiective culturale, patrimoniale și spirituale pentru viitor, pe termen mediu și lung, precum și printr-un moment de reculegere la mormântul starețului Visarion.
Manifestarea se înscrie în programul acțiuni