În cadrul programului Regio, în ultimii cinci ani, autorități, firme și ONG-uri din județele Alba, Brașov, Harghita, Covasna, Mureș și Sibiu au depus 1.100 de proiecte pentru finanţare europeană. Dintre acestea, pentru 360 au fost semnate contracte de finanțare și solicitate fonduri nerambursabile în valoare de peste 400 milioane de euro, iar 140 de proiecte au fost deja finalizate.
“Practic, până acum, în fiecare județ din regiune se pot vedea investiții Regio în drumuri reabilitate, în școli, în sistemul de intervenție SMURD, în ambulatorii și cabinete medicale, dar și în pensiuni, hoteluri, stațiuni turistice sau cămine sociale pentru tineri sau vârstnici. Unde vedeți scris și afișat în loc vizibil Regio, vedeți de fapt un echipament achiziționat, un drum reabilitat, o clădire renovată sau extinsă din fonduri, adică peste 440 milioane de euro sunt angajate în proporție de 100%, atât prin proiecte contractate, cât și prin cele aflate în curs de derulare, deși mai avem timp până la finele anului 2013 să finalizăm procesul de contractare. Implementarea acestor proiecte poate continua până în 2015, în timp ce am demarat deja discuțiile pentru pregătirea viitoarei perioade de programare financiară a fondurilor Uniunii Europene, respectiv pentru anii 2014-2020. Toate rezultatele obținute sau obstacolele întâmpinate în implementarea proiectelor Regio ne ajută să putem identifica viitoarele priorități de finanțare dar și finalizarea cu succes a proiectelor”, a declarat directorul general ADR Centru, Simion Crețu.
În privința rezultatelor, la finalizarea programului, şapte orașe din Regiunea Centru, respectiv Alba Iulia, Brașov, Târgu Mureș, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc și Toplița, datorită unor intervenții în valoarea cumulată de circa 150 milioane de euro, vor putea să se ridice la nivelul celor europene, generând locuri de muncă și dezvoltare su