Costurile de intretinere pentru cladirile de birouri se incadreaza in Romania intre 4 si 7 euro/mp, in timp ce in Germania aceleasi costuri se situeaza la un nivel de 2-4 euro/mp, in conditiile in care costurile fortei de munca, care joaca un rol important, sunt mult mai ridicate. Citeste in analiza de mai jos cum s-a ajuns aici.
Diferenta mare de pret este data de costurile de investitie (reparatii, imbunatatiri) pe care proprietarii le transfera de obicei tot chiriasilor.
Bancile, asiguratorii si investitorii vor forta proprietarii sa investeasca in remedierea problemelor de calitate a cladirilor de birouri aflate deja in circuitul comercial, deoarece costurile de intretinere mari, calitatea si problemele de autorizare sunt in topul dificultatilor cu care se confrunta proprietarii in procesul de inchiriere sau vanzare.
Blocajele pe piata tranzactiilor pentru cladirile de birouri existente sunt intretinute de carentele de constructie si nu exclusiv de volumul de cerere. Potrivit Immpuls, companie de consultanta, proiectare si project management, costurile de intretinere mari, calitatea si problemele de autorizare sunt in topul dificultatilor cu care se confrunta proprietarii in procesul de inchiriere sau vanzare.
“Cladirile de birouri construite in perioada de boom nu au fost ridicate cu gandul la viitor, ci la tranzactii rapide. Cumparatorii, interesati si ei de venituri imediate sau extinderea accelerata a portofoliilor, au avut o atitudine similara. Astazi, exista o prudenta mai mare, de fapt normala, pentru achizitii si inchirieri, care scoate la lumina problemele cladirilor existente; probleme pe care nimeni nu mai doreste sa le ignore”, a declarat Tudor Popp, managing partner Immpuls.
“De circa trei ani nu prea mai exista cerere reala pentru calitate la inchiriere, ci mai degraba pentru pret. Insa client