> „Facem diligenţe, astfel încât merele să ajungă în toate supermarketurile sucevene”, declară directorul executiv al DADR, Vasile Schipor
Chiar dacă în 2012 fenomenul de secetă a fost unul persistent, în judeţul Suceava producţia de legume a depăşit toate aşteptările. Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Vasile Schipor, declară că, deşi iniţial preţurile o luaseră razna, ulterior acestea au dat înapoi, iar sucevenii şi-au putut prepara conservele pentru sezonul rece. „Cu toate necazurile şi problemele pe care le-am avut, producţiile de legume au fost foarte bune, preţurile neevoluând conform temerilor populaţiei. Din contra, la legume preţurile au dat înapoi, chiar şi cei cu posibilităţi mai reduse putându-şi face cămara pentru iarnă”, arată responsabilul DADR.
Schipor spune că la început preţurile au crescut ca urmare a efectului psihologic indus de fenomenul de secetă din vară, iar producătorii riscau să rămână cu produsele de pe tarabe nevândute. „Este adevărat că, pe fondul secetei, s-a exagerat cu preţurile, însă după cum s-a şi văzut, cererea şi oferta sunt cele care reglează piaţa. Astfel, în momentul în care oferta a crescut, la unele legume preţurile au scăzut mai mult decât considerabil”, explică şeful DADR Suceava, adăugând că instituţia pe care o conduce a încurajat şi intermediat participarea fermierilor la târgurile de profil din judeţ, iar rezultatele au fost cele scontate.
Schipor a ţinut să remarce că în ciuda lipsei acute de precipitaţii, producţia de mere din anul 2012 a fost una foarte bună, atât sub aspect calitativ, cât şi cantitativ. El mai precizează că se caută soluţii pentru comercializarea acestora, unii dintre fermieri valorificând recolta sub formă de sucuri naturale. „Sub aspect calitativ, fructele sunt mult mai bune anul acesta. Avem deja 3 fermieri care s-au axat pe producer