Guvernul Ponta este pe cale sa limiteze drastic atributiile SRI si posibilitatea serviciului de a valorifica in instanta, ca probe, informatii care privesc marea coruptie. Modificarile operate la legea sigurantei nationale, daca vor intra in vigoare, vor avea ca efect si compromiterea unor dosare de coruptie deja incepute in temeiul unor mandate pe siguranta nationala, au declarat surse guvernamentale pentru HotNews.ro. Guvernul intentioneaza sa modifice legea privind punerea in aplicare a Noului Cod penal, adoptat la inceputul lunii noiembrie, prin care modifica si alte legi, cum e legea sigurantei.
Modificarea cheie prevede, in esenta, ca informatiile obtinute pe mandate de siguranta nationala pot fi utilizate ca proba in instanta doar in cadrul dosarelor care vizeaza infractiuni la adresa securitatii nationale. Modificarea, initiata de Ministerul Justitiei, se afla in prezent pe circuitul guvernamental al avizarii.
Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 757, din 12 noiembrie 2012, dupa ce a fost adoptata, in 3 octombrie, de Camera Deputatilor, forul decizional, cu 215 voturi "pentru", 3 "impotriva" si 17 abtineri.
Legea va intra in vigoare la 1 februarie 2014, data la care va intra in vigoare si noul Cod Penal. La sfarsitul lunii septembrie, Ministerul Justitiei anunta ca la data mentionata vor intra in vigoare Noul Cod penal si Noul Cod de procedura penala, precum si alte acte normative din domeniu. (Vezi detalii pe avocatnet.ro)
La nici o luna de la publicarea in Monitorul Oficial, Ministerul Justitiei intentioneaza sa modifice legea de punere in aplicare a Codului de Procedura penala. Astfel, Titlul II al legii cuprinde "Dispozitii privind modificarea si completareea unor acte normative care cuprind dispozitii procesuale penal