Nicolae Ceauşescu a jucat, în anul 1977, rolul de intermediar în negocierile de pace dintre Israel şi Egipt, promovând şi intensificarea contactelor cu fostul lider palestinian Yasser Arafat, precum şi recunoaşterea Palestinei, confirmă documente israeliene declasificate marţi, scrie ziarul Haaretz.
"Voi dezvălui acum lucruri care nu pot fi făcute publice", declara premierul israelian Menachem Begin în cursul unei şedinţe de guvern din 4 septembrie 1977.
"Preşedintele român, Nicolae Ceauşescu, mi-a spus că preşedintele Egiptului, Anwar El Sadat, este pregătit pentru o întâlnire între reprezentanţii Israelului şi Egiptului. L-am întrebat dacă este vorba de o întrevedere între preşedintele Egiptului şi eu, dar mi-a spus că, deocamdată, este vorba de o întâlnire la nivel de reprezentanţi ai celor două ţări", explica Menachem Begin, conform documentelor secrete declasificate marţi, la 35 de ani de la vizita efectuată în Egipt care a prefigurat semnarea acordului de pace între cele două state.
Arhivele de Stat din Israel au dezvăluit în total aproximativ 40 de documente referitoare la aceste evenimente.
Premierul israelian Menachem Begin, care a condus Executivul statului evreu în perioada iunie 1977 - octombrie 1983, efectuase o vizită în România - singurul stat comunist care menţinea la acea vreme relaţiile diplomatice - în august 1977. Israelul încerca, la acea vreme, să menţină contactele diplomatice cu Egiptul prin intermediul României, care avea relaţii bune cu lumea arabă.
În cursul unei întrevederi private cu Ceauşescu, Menachem Begin a fost informat că Anwar Sadat acceptase organizarea unei reuniuni directe între reprezentanţii Israelului şi Egiptului. "Am profitat de oportunitatea unei conversaţii personale cu Nicolae Ceauşescu; preşedintele s-a oprit din discuţia care dura de două ore şi a mers cu mine în grădină, doar cu un i