Miercuri, la Teatrul Bulandra, premieră în Laboratorul de Noapte.
Spectacolul “Şarpele în iarbă” de dramaturgul britanic Alan Ayckbourn, regizat de Emil Hoştină, are premiera miercuri la Teatrul Bulandra, în spaţiul destinat Laboratorului de Noapte (ora 20:00, Sala Liviu Ciulei). Nu o să dezvăluim amănunte despre această montare, cu trei personaje întruchipate de actriţele Ioana Abur, Iulia Lumânare şi Anca Androne. Dar am avut un dialog cu Anca Androne despre piesă şi motivele punerii acesteia în scenă, dialog pe care îl redăm în continuare.
■ Jurnalul Naţional: “Şarpele în iarbă” nu este o piesă uşoară. E o dramă. Conţine umor negru. E despre violenţă, despre minţi diabolice putem spune. Cine a venit cu ideea montării acestui text? De ce anume această piesă a dramaturgului britanic Alan Ayckbourn, care a scris vreo 75 de piese până acum?
■ Anca Androne: Alan Ayckbourn a scris această piesă ca pe o latură feminină a unui binom teatral în care latura masculină o reprezenta o poveste cu trei bărbaţi, “Hounting Julia”. Toţi sunt bântuiţi în diferite feluri de fiica unuia dintre ei care s-a sinucis. Noi (n.r. ¬ Anca Androne, Ioana Abur şi Iulia Lumânare) ne doream de foarte multă vreme să lucrăm împreună şi, printr-o întâmplare, am ajuns la acest text. Aici ne-a atras şi faptul că am descoperit împreună posibile intersecţii pe sens narativ major al poveştii lui Ayckbourn cu subteme din “Lear” şi “Hamlet”, deşi la prima vedere materialul dramatic poate părea că descrie o lume încărcată doar de frustrări, ranchiune şi lăcomie.
■ Montarea induce o stare psihologică profundă, prin text, regie şi desigur prin joc. Te conduce pe un fir încet, încet, ca apoi să vină deznodământul cu totul neaşteptat. Personajul tău ar avea parcă două identităţi, ca o surpriză pentru public. Ţi-a fost greu să ajungi la acest rezultat?
■ Procesul a fost dest