Nava şcoală „Mircea", care aparţine Academiei Navale „Mircea cel Bătrân" din Constanţa, a intrat în serviciul Marinei Române pe data de 17 mai 1939. De atunci, velierul străbate neobosit mările şi oceanele lumii şi a devenit o vedetă în porturile în care ajunge. Nava impresionează prin arhitectura sa. Este ca o mică bijuterie. Nava are 82 m lungime, 12 m lăţime, 44 m înălţime de la linia de plutire până în vârful catargelor, 5,40 m pescajul.
Are un echipaj permanent, format din 58 de marinari, 7 ofiţeri, 17 maiştri militari, subofiţeri şi 35 de militari profesionişti. De asemenea nava poate caza până la 200 de persoane. Cei 142, care sunt în plus faţă de echipajul permanent, pentru marşurile de instrucţie, reprezintă studenţii ANMB, elevi ai Şcolii de Maiştri, instructori, medici, psihologi, militari care asigură de asemenea marşul de instrucţie. „Studenţii participă în stagiul de practică la sfârşitul anului universitar, în lunile iulie şi august, însă pe toată durata anului universitar, în funcţie de programa de învăţământ ei se pot caza la bordul navei, pentru o săptămână, două, o lună, şi să execute acolo cursuri. De regulă, modulare, în special cursuri de marinărie, cursuri de vitalitate, cursuri care sunt prezente în programul lor de învăţământ. Nava este un laborator mobil al Academiei, iar noi suntem conectaţi tot timpul la viaţa Academiei Navale", ne-a spus comandantul navei-şcoală „Mircea", comandor Moise Gabriel.
Instruiţi fizic şi psihic
Pentru viitorii ofiţeri de marină, practica la bordul navei şcoală "Mircea" reprezintă o adevărată provocare. Pe mare, fiecare zi e diferită de cealaltă, iar echipajul trebuie să se descurce în orice situaţie. „La început este extrem de dificil pentru că cei mai mulţi dintre ei nu au mai fost pe mare, nu au executat până atunci activităţi de genul acesta, ca de exemplu să urce 44 m în arboradă, să po