Guvernul actual este perceput ca fiind mai competent și mai transparent decât cel anterior (Guvernul Răzvan Ungureanu), dar Primăria Capitalei urcă mai mult în percepţii pozitive și depășește Palatul Victoria la toate criteriile. Corupţia, pe de altă parte, rămâne marea problemă nerezolvată în toate instituţiile, iar gradul de nemulţumire este ridicat în legătură cu activitatea tuturor instituţiilor. Acestea sunt, pe scurt, concluziile celei de-a doua ediții a Barometrului Bunei Guvernări, intocmit de Romanian Business Leaders.
Liderii din business consideră că, în trimestrul III din 2012, autorităţile publice din România şi-au îmbunătăţit activitatea, faţă de trimestrul anterior. Cu toate acestea, nivelul de performanţă continuă să îi nemulţumească, în ansamblu, pe oamenii de afaceri. Ministerul Finanţelor continuă să fie cel mai bine perceput la toate capitolele, mai puţin în ceea ce privește lupta împotriva corupţiei și eficienţa activităţii, unde Ministerul de Interne deţine prima poziţie.
În cealaltă parte a clasamentului, cele mai puţine aprecieri pozitive sunt la adresa Ministerului Transporturilor, care devine cea mai puţin transparentă instituţie și la adresa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului care, chiar dacă și-a îmbunătăţit scorurile, este depășit de restul instituţiilor evaluate. Ministerul Transporturilor este văzut drept cea mai ineficientă instituţie, cu o percepţie negativă de peste 70%, fiind un caz singular.
Raportul între performanţa funcţionarilor și cea a managementului s-a modificat puternic pentru Ministerul de Interne, unde funcţionarii depăşesc în percepţii pozitive managementul numit politic. La fel, pentru Ministerul Economiei, al Mediului, Transporturilor și pentru Primăria Capitalei – funcţionarii depășesc conducerea în percepţii pozitive.
Marile minusuri