Violenta verbala ii afecteaza pe tineri si copii la toate nivelurile si le poate leza pe termen lung dezvoltarea.
Lucrurile arata mai rau in ziua de astazi decat in urma cu trei sau patru decenii, chiar daca formele acestor agresiuni nu s-au schimbat prea mult de-a lungul anilor. Surprinzator sau nu, statistica arata ca singurii care s-au schimbat suntem chiar noi.
Un studiu recent al IMAS, realizat la cererea Romtelecom, arata ca 2 din 3 copii romani din marile aglomerari urbane sunt afectati de violenta verbala, la scoala, pe strada sau chiar in sanul familiei.
Violenta verbala afecteaza 2 din 3 copii romani
Mai mult, o cercetare online realizata de Ziare.com in cadrul aceleiasi campanii - cuvintele dor, nu-i asa - arata ca aceasta forma de violenta ne urmareste pe intreag parcusul vietii. Astfel, 2 din 3 cititori care au raspuns intrebarilor noastre au precizat ca violenta verbala i-a afectat in timpul copilariei sau chiar in prezent, in viata de zi cu zi.
Violenta verbala ii afecteaza pe 2 romani din 3 - sondaj
Pentru a intelege mai bine care sunt formele de manifestare a violentei verbale, am plecat de la rezultatele aceluiasi studiu cantitativ IMAS, care releva perceptia copiilor si tinerilor din ziua de astazi. Astfel, acestia au identificat formele violentei verbale ca fiind:
- cuvintele urate adresate de persoane necunoscute (51,7%)
- glumele umilitoare facute de necunoscuti (45,5%)
- cuvintele urate adresate de catre profesori (44,5%)
- cuvintele urate adresate de catre colegi (36,61%)
- glumele umilitoare facute de profesori (27,9%)
- cuvintele urate adresate de catre prieteni (27,6%)
- cuvintele urate adresate de catre parinti (24,9%)
- glumele umilitoare facute de prieteni (22,1%)
@N