"Așa cum în domeniul energetic există , și sănătatea are ei, care au lucrat în defavoarea asiguratului”, a spus președintele CNAS, Doru Bădescu, în deschiderea conferinței în care a comunicat rezultatele auditului financiar Curţii de Conturi asupra activităţii CNAS, făcut pe zece ani. Potrivit raportului, sursa principală a prejudiciului este procesul de implementare a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI).
Contractul inițial pentru construcția Sistemului Informatic Unic Integrat a fost modificat între 2002 și 2011 prin 18 acte adiționale care au schimbat structura, funcțiunile şi valoarea față de condiţiile iniţiale.
Potrivit Raportului Curții de Conturi, contractul a fost semnat încă de la început în condiții dezavantajoase pentru CNAS, cu încălcări grave ale prevederilor legale privind investițiile și achizițiile publice. Astfel, forma contractului a permis modificarea acestuia în perioada 2002-2011 prin 18 Acte Adiționale, cu consecințe atât în modificarea structurii și funcțiunilor SIUI față de condițiile inițiale, cât și ca valoare. Concret,au existat 13 acte adiționale în faza de construcție și 5 în faza de operare a sistemului.
Din Audit rezultă că în perioada 2009-2011 au fost încheiate 5 Acte Adiționale la contractul de bază (Actele nr. 14-18) prin care s-au modificat clauze contractuale privind valoarea contractului, termenul de execuție și structura acestuia, fără respectarea prevederilor legale.
Faza a doua a proiectului SIUI (cea de OPERATE) a fost pusă în funcțiune la data de 03.11.2008, cu circa 3,5 ani întârziere față de termenul inițial prevăzut în contract. Decalajul se datorează atât încheierii în condiții dezavantajoase pentru CNAS a contractului, cât și managementului defectuos de derulare a contractului, în sensul acceptării de către CNAS a termenelor de finalizare a investiției, făr