Mult trambitata masura cu aplicarea TVA la incasarea facturii va avea consecinte foarte grave pentru firmele mici si mijlocii, afirma expertii in fiscalitate, citati de DailyBusiness.ro. In loc sa aduca o gura de oxigen pentru pentru IMM-uri, mai mult o sa le incurce business-urile.
In varianta initiala, sistemul de plata a TVA la incasarea facturilor s-a dorit a fi o masura care sa elibereze lichiditati in piata si sa ajute companiile intr-o perioada in care bancile inca nu sunt deschise spre finantari asa cum si-ar dori mediul privat. De la propunerea mediului de afaceri pana la forma adoptata de guvern, TVA-ul la incasare a devenit dintr-un “gura de oxigen” un adevarat “mar otravit”, pentru ca mai mult incurca decat sa ajute IMM-urile.
Mirela Serban, de la Managing Partner R&M Audit Contabilitate, spune ca forma adoptata de Guvern, si care va intra in vigoare de la 1 ianuarie, “este si nu este un sistemul real de plata a TVA la incasare, intrucat chiar daca factura nu s-a incasat in 90 de zile, firmele mici tot trebuie sa plateasca TVA-ul aferent la stat”.
“Este mai mult un sistem de amanare a platii TVA cu maxim 90 de zile pentru firmele care au regim lunar de plata a taxelor si impozitelor si, respectiv, cu pana la 180 de zile, in functie de momentul facturarii, pentru cele cu raportare trimestriala. Dar nici acest lucru nu ar fi fost rau pentru companii (pentru bugetul de stat- probabil ca da), dar acest sistem nu functioneaza singur, ci vine cu o serie de implicatii de business si relatii comerciale care sunt absolut nefaste pentru firmele mici”, spune expertul.
Marea problema, sesizata de experti, apare in relatia dintre firmele mari care au drept furnizori firme mici, ce aplica sistemul de TVA la incasare.
Avand in vedere ca firmele mari vor putea deduce TVA-ul aferent facturilor emise de catre furnizo