O nouă cercetare de la Centrul de analiză Expert-Grup şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă.
Joi şi vineri, la Chişinău, se va afla preşedintele Comisiei europene Jose Manuel Barrosso. În pregătirea acestei vizite, s-a organizat astăzi o dezbatere despre problemele şi greutăţile cu care se confruntă Moldova pe drumul spre integrare europeană? La discuţiile organizate de ADEPT şi Expert-Grup a fost prezentă şi colega noastră Tamara Grejdeanu:
Unul dintre cele opt domenii supuse monitorizării de către experţi se referă la reforma în justiţie. După ce anul trecut a fost adoptată strategia de reformă şi un plan de acţiuni, ceea ce autorităţile urmau să facă este să asigure independenţa şi eficienţa judecătoriilor şi procuraturii. În opinia experţilor, o evoluţie în acest sens este legea privind responsabilitatea judecătorilor. Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru democraţie participativă – ADEPT, este de părere că această lege ar proteja justiţia de ingerinţa politicului.
Igor Boţan x Igor Boţan „Se păstrează percepţia înaltă a corupţie în sistem, acest lucru îl desprindem şi din barometrul de opinie publică, este tărăgănată reforma profundă a procuraturii, persistă influenţe politice şi administrative, Consiliul superior al magistraturii din păcate are o influenţă aproape redusă în procesul de reformă, persistă probleme vizând remunerare, asigurarea socială insuficientă a magistraţilor, procurorilor şi angajaţilor.”
Pe calea spre integrarea europeană a Republicii Moldova, guvernul şi-a asumat obligaţia de a reforma organele anticorupţie. Cu toate că opinia publică a aflat despre cazuri de corupţie, impactul real al reformei întârzie, iar implicarea politicului continuă să fie una evidentă, susţine expertul:
,,Comisia Naţională pentru integritate rămână nefuncţională , deşi trebuia să-şi înceapă a