Un jucător de la echipa de fotbal Universitatea Cluj a obţinut o decizie definitivă, potrivit căreia dobânda la creditul său ipotecar de la BCR a fost stabilită la EURIBOR + 1,5%. Este încă un caz într-o serie de procese pierdute de cea mai mare bancă locală de o manieră aproape identică
Daniel Munteanu, jucător al echipei de fotbal Universitatea Cluj, va plăti o dobândă de sub 2% la creditul ipotecar pe care l-a luat de la BCR. Aceasta pentru că, reprezentat de către avocatul Gheorghe Piperea, el a obţinut o decizie definitivă şi irevocabilă, care a stabilit dobânda la nivelul EURIBOR + 1,5%. Capital a scris în mai multe rânduri despre persoane fizice care au reuşit să reducă dobânda la credit în urma unor procese. Marea problemă a BCR este aşa numita dobândă internă despre care preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, spunea recent că "nu ar mai trebui să existe in niciun contract de credit din România".
Cât costă "dobânda internă"?
Cea mai mare bancă din ţară, cu cea mai mare cotă de piaţă pe creditele ipotecare, Banca Comercială Română este implicată în numeroase litigii cu clienţii.
Cele mai multe probleme se leagă de modul în care banca a ales să calculeze dobânda la creditele clienţilor în funcţie de o marjă fixă mică, stabilită în contract, şi o „dobândă de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR". Dobânda începea să varieze după primul an de contract, pentru că banca percepea în primele 12 luni o dobândă fixă.
Această dobândă de referinţă variabilă este calculată de BCR, după metode interne, şi poate fi modificată în orice moment, banca argumentând variaţa în funcţie de costul resurselor de creditare.
Un caz asemănător
O clientă BCR din Târgu Mureş despre care Capital a scris în exclusivitate plăteşte, în acest moment, aceeasi dobândă cu fotbalistul Universităţii la credi