Update. Există o doză de populism care trebuie amendată în declaraţiile premierului despre preţul gazelor de la ruşi pentru germani şi români. Mi-a trimis un cunoscător un grafic. Mai vorbim şi de cantitate atunci cînd vorbim de preţuri:
Text iniţial. Ştiţi probabil reclama aia idioată cu “sînt cetăţean european şi am drepturi”. A ajuns banc pe străzile României. Ei bine, bancul merge perfect şi cu situaţia creată de scandalul exportului de gaze generat de hotărîrea Comisiei Europene de a genera procedura de infringement (detalii aici).
Lupta e pe faţă. Cetăţenii europeni români vor fi loviţi crunt dacă se dă drumul la exporturi (OMV îşi freacă mîinile bineînţeles, probabil şi lobby-ul de culise e cît casa). În documentul Comisiei se aminteşte că un stat european poate stopa exporturile dacă e un interes vital la mijloc. Or, ce poate fi mai vital decît lovirea celei mai sărace populaţii europene direct în moalele capului.
Pentru a pune interdictii impotriva exporturilor, un stat membru al UE trebuie sa justifice existenta unui motiv din sfera interesului public. Justificarea trebuie sa fie insotita de dovezi corespunzatoare, se mai arata in scrisoare. Potrivit normelor UE, obiectivul de a asigura o aprovizionare sigura cu energie intr-un stat membru poate constitui, in anumite circumstante, un motiv din sfera securitatii publice si, eventual, poate justifica un obstacol in calea liberei circulatii a bunurilor. In scrisoare se precizeaza ca securitatea publica poate fi invocata doar in cazul in care exista o amenintare autentica si suficient de grava la adresa unui interes fundamental al societatii.
Insa, Regulamentul UE 944/2010 indica faptul ca masurile necesare pentru asigurarea aprovizionarii sunt”diversificarea rutelor si surselor de aprovizionare cu gaz”. Astfel, autoritatile romane ar trebui in primul rand sa demonstreze ca