Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj a încetat şi suspendat de la plată aproximativ 1000 de dosare ale titularilor de venit minim garantat şi ale beneficiarilor de alocaţie pentru susţinerea familiei, din cauză că oamenii şi-au declarat venituri mai mici decât cele reale. În plus, unii dintre aceştia deţineau autoturisme sau primeau subvenţii de la APIA pentru animalele şi terenul aflate în proprietate.
Inspectorii sociali din cadrul AJPIS Gorj au derulat mai multe campanii în vederea reducerii numărului de beneficiari care au acces în mod fraudulos la alocaţia pentru susţinerea familiei şi la ajutorul social. Înainte de demararea controalelor, la nivelul judeţului Gorj, exista un număr de 7.356 titulari de alocaţie pentru susţinerea familiei. Pe parcursul inspecţiei tematice au fost verificate din punct de vedere administrativ 4006 dosare.
Pentru a verifica corectitudinea informaţiilor cuprinse în cererea şi declaraţia pe propria răspundere, au fost efectuate vizite la domiciliul unui număr de 2.546 de titulari de alocaţie pentru susţinerea familiei. “În urma controalelor s-a dispus suspendarea a 76 de dosare pentru titulari de alocaţie pentru susţinerea familiei (1.89% din totalul dosarelor verificate) şi încetarea a 322 dosare pentru titulari de alocaţie pentru susţinerea familiei (8.03% din totalul de dosare verificate) întrucât beneficiarii nu mai îndeplineau condiţiile prevăzute de lege”, a declarat Gina Podaru, directorul AJPIS Gorj.
Măsurile au fost dispuse ca urmare a constatării mai multor nereguli cum ar fi: deţinerea de către beneficiari de bunuri care, conform legii, nu sunt considerate de strictă necesitate (autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani, tractoare, terenuri ); nedeclararea de către beneficiari a veniturilor din subvenţii primite de la APIA pentru terenurile exploatate şi animalele deţinute, pr