Pentru primul an de viaţă, asociaţii din proaspăt înfiinţatul cluster Cluj IT au trecut în agenda de lucru infrastructura virtuală prin care vor comunica membrii asociaţiei.
Reprezentanţii companiilor din tehnologia informaţiei şi comunicaţii (ITC), precum şi universităţile care îi pregătesc pe viitorii angajaţi, vor lucra la un program comun, pentru a lega activitatea şcolară cu mediul de business, a anunţat conducerea clusterului Cluj IT. Organizaţia adună companii cu venituri cumulate de 70 de milioane de euro în 2011 şi 3.000 de angajaţi.
Infrastructura virtuală (adică platforma de comunicare şi lucru prin care va pregăti proiecte şi va funcţiona asociaţia) va deveni operaţională în zilele următoare şi va fi perfecţionată în 2013, aceasta fiind una dintre primele ţinte concrete de lucru. Organizaţia ar trebui să facă anul viitor şi primele demersuri pentru crearea infrastructurii fizice pe care şi-o doresc informaticienii, susţine Alexandru Tulai, preşedinte Cluj IT Innovation Cluster. "Cluj Innovation City" nu are încă un buget de investiţie, nici teren identificat, dar conducerea clusterului a pregătit primele tabele cu cifre, care însoţesc imaginile cu orăşelul IT: spaţii de birouri, laboratoare de cercetare, muzee, spaţii publice, turnuri, chiar şi un hotel se văd în reprezentările încă virtuale, toate dotate cu însemnele dezvoltării durabile (panouri solare şi acoperişuri verzi). În cinci ani, viitoarea comunitate IT ar urma să adune în acelaşi teritoriu companii cu peste 5.000 de angajaţi şi să aibă deja 80.000 mp de birouri, plus serviciile necesare unei platforme de afaceri şi cercetare. Previziunile merg mai departe: pe 8, 12 şi 15 ani. Aici ar urma să se concentreze activitatea din domeniu în Cluj, în condiţiile în care în prezent nu doar că societăţile din IT sunt răspândite în diferite zone din oraş, dar există multe astfel de companii