Ancheta deschisă în cazul incendiului izbucnit la o fabrică de textile din Bangladesh, în urma căruia peste 100 de muncitori şi-au pierdut viaţa, a descoperit printre rămăşiţele carbonizate etichele unor branduri importante la nivel global, ceea ce demonstrează că mai multe companii cunoscute aveau forţă de muncă acolo. Cercetările încearcă să descopere dacă cel mai mare dezastru industrial din istoria modernă a ţării putea fi prevenit.
În fabrica din apropierea capitalei Dacca erau confecţionate haine pentru mai mulţi retaileri cunoscuţi în lumea întreagă, de la gigantul supermarket din Statele Unite ale Americii Wal-Mart, până la celebrul retailer european C&A şi la companiile de pe piaţa asiatică.
Aceasta este doar una dintre cele 4.500 de fabrici de confecţii din Bangladesh, pentru care lucrează nu mai puţin de 3,4 milioane de angajaţi, pe un salariu minim de aproximativ 43 de dolari pe lună.
Cei care militează pentru drepturile angajaţilor susţin că siguranţa acestora este pusă în pericol de complicatele procese de manufacturare a hainelor. Lanţurile de aprovizionare le distribuie la nivel mondial marilor branduri, care se bazează pe mâna de lucru ieftină pentru a scoate profit.
În anumite cazuri, marile companii nici măcar nu ştiu exact în ce fabrici au fost făcute hainele pe care le au în rafturi, ceea ce face imposibil pentru un brand să se asigure că standardele de siguranţă din fabrică au fost îndeplinite.
Grupurile care luptă pentru drepturile anagajaţilor susţin că proprietarii de fabrici precum cele din Bangladesh sunt rareori interesaţi să îmbunătăţească condiţiile de lucru pentru angajaţi, mai ales când contractele sunt încheiate pe termen scurt.
„Este într-adevăr o problemă globală pe care o avem cu lanţurile de aprovizionare. Marile branduri au renunţat să îşi mai ia responsabilitatea faţă de muncitorii care realize