Organizaţia ARCA a finalizat proiectul pentru treapta a II-a a rachetei Haas 2C şi este cu un pas mai aproape de marele premiu pus în joc în competiţie Google X Lunar Prize, de 30 de milioane de dolari.
Racheta orbitală Haas 2C (denumită dupa Conrad Haas* (1509-1579), pionier medieval austro-roman al rachetelor, primul creator al rachetelor în trepte), va fi folosită de ARCA pentru satelizarea unor sarcini utile de până la 400 kg şi pentru competiţia Google Lunar X Prize.
Racheta Haas 2C va fi lansata de la sol, varianta sa mai mica, Haas 2, putand fi acrosata sub avionul IAR-111 Excelsior, primul avion supersonic românesc, un alt proiect al organizaţiei.
Treapta a doua a rachetei este realizată integral din materiale compozite şi este formată dintr-un rezervor de oxigen lichid, un rezervor de kerosen şi motorul Venator.
Rezervoarele sunt presurizate la o presiune de 16 atmosfere, dintr-un rezervor de presurizare de 200 atmosfere. Racheta are o lungime de 3,3 m, diametru maxim de 1,23 m, greutate goală de 210 kg, greutate alimentată de 1.480 kg, forţă de tracţiune în vid - 2500 kg, timp de funcţionare 154 sec, impuls specific în vid de 314 sec.
"Prima lansare a rachetei Haas 2C va avea loc în cursul anului 2013 şi va constitui prima încercare a României de a pune un satelit pe orbită. Acţiunea face parte din programul Spaţial al României, desfăşurat de ARCA", precizează ARCA.
ARCA este o organizaţie non-profit al cărei obiectiv este explorarea şi colonizarea spaţiului cosmic şi care desfăşoară Programul Spaţial al României (2012-2025).
Până în prezent ARCA a realizat racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată, cu succes, la data de 9 septembrie 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capul Midia.
De aseme