* Consiliul Județean Tulcea a demarat procedurile de licitație pentru realizarea studiului tehnic necesar derulării acestei investiții
În ceea ce privește clădirea principală, se propune extinderea spațiului de vizitare: zona va fi terasată, iar aici vor fi amplasate luminatoare.
În spațiul accesului principal, dar și pe traseul de vizitare vor fi amplasate panouri de afişaj electronic, unde va fi prezentată istoria creştinismului în Dobrogea.
Tot traseul va fi adaptat şi pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, al bătrânilor sau al părinţilor cu bebeluși.
„La interior vor fi refăcute toate pasarelele în consolă prin refinisare şi refacerea integrală a balustradelor. Ferestrele existente ca formă şi design vor dispărea, locul lor fiind luat de câteva ochiuri cu o imagine, ochiuri de incintă monarhală“, se arată în caietul de sarcini.
În exteriorul clării se va realiza o parcare pentru minim patru autoturisme și un autocar. De asemenea, în zonă va fi refăcut spațiul verde și vor fi plantați arbuști.
Căile de acces vor fi realizate din piatră dură de culoare închisă. În jurul monumentului vor fi amplasate băncuțe din lemn prelucrat ce vor fi sprijinite pe bolovani, pentru a se păstra elementul rustic.
Monumentul paleocreştin de la Niculiţel este situat în partea de nord-est a localităţii, la baza dealului Piatra Roşie. Este constituit dintr-o bazilică cu trei nave şi absidă semicirculară, construită în timpul domniei lui Valens şi refăcută în vremea împăratului Theodosius II. Sub altar a fost ridicată, în aceeaşi perioadă cu bazilica, o criptă martirică cu ziduri laterale înalte şi acoperiş sub formă de cupolă hemisferică, ce conţinea osemintele a şase martiri: patru dintre aceştia – Zotikos, Attalos, Kamasis şi Philippos – au fost identificaţi într-un sicriu colectiv, în partea superioară a criptei; alţi doi