Platforma de cercetare „Matrix” a demarat un proiect care vizează pregătirea psihologică a astronauților în condiții de izolare psihosocială.
Platforma de Roboterapie şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală (Platforma Matrix), un proiect derulat în cadrul Universității Babeș-Bolyai, care a atras granturi de 2,5 milioane de euro în ultimii 5 ani, a demarat un proiect care urmăreşte pregătirea psihologică a astronauţilor pentru zborul spre Marte.
Proiectul se desfăşoară în colaborare cu o echipă din Spania care a făcut parte din proiectul Mars 500 derulat de Uniunea Europeană, China şi Rusia între 2007 şi 2011. Concret, cercetătorii spanioli au luat mai mulți astronauți și i-au introdus într-un mediu care simulează o stație spațială și au făcut mai multe experimente.
„Unul dintre proiectele noi pe care vrem să le dezvoltăm este proiectul „Star Gate Psytech” şi anume vrem să folosim expertiza noastră în psihologie şi în tehnologiile virtuale pentru a optimiza factorul uman implicat în zborurile spaţiale. Scopul principal atunci era să controleze emoţiile negative şi să dezvolte emoţiile pozitive în cazul astronauţilor care vor zbura pe Marte, ştiind că, dacă astronauţii experimentează emoţii poitive ei sunt mai performanţi în sarcinile pe care trebuie să le facă”, a declarat Daniel David, directorul Platformei Matrix.
Din punct de vedere psihologic, spaniolii au ajuns la concluzia că în cazul celor izolați prin tehnologie le pot fi induse sentimente pozitive, care au efect benefic asupra activității lor specifice.
„Noi vrem să replicăm rezultatele lor la nivelul unor alți subiecți, cu care vom lucra la Cluj, aproximativ 30 de persoane, cu ajutorul realității virtuale, să vedem ce rezultate obținem. Apoi, ceea ce vom aduce în plus, e faptul că dorim să inducem emoții pozitive funcționale, pentru că nu toate emoțiile pozitiv