SUCCES Cărțile despre gastronomie s-au vândut ca pâinea caldă la Târgul Gaudeamus și au ocupat poziții bune în topurile editurilor.
Cititorii au un apetit sporit pentru volumele care îi învaţă cum să pregătească mâncăruri sofisticate. La Târgul Gaudeamus 2012, pe primul loc în vânzările Editurii Curtea Veche s-a plasat „Reţete vegane fără foc" de Ligia Pop, un volum dedicat alimentaţiei raw vegane, foarte în vogă la ora actuală şi în România.
Cartea cuprinde zeci de reţete originale ce se prepară doar cu ingrediente crude, netratate termic, pline de vitamine şi enzime prezente doar în crudităţi.
Ligia Pop, care este raw food chef (bucătar specializat în bucătăria fără foc), arată că enzimele din mâncarea naturală sunt distruse atunci când hrana este încălzită sau gătită la o temperatură mai mare de 40°C, iar vitaminele şi mineralele sunt distruse în proporţie de până la 97%.
Trei feluri în 30 de minute
O altă carte care a avut succes la Târgul Gaudeamus a apărut la aceeaşi editură şi îl are ca autor pe celebrul Jamie Oliver. Volumul „Găteşte în 30 de minute cu Jamie" arată cum se poate pregăti o masă întreagă, în timpul în care, de obicei, se face un singur fel de mâncare. Cele 50 de reţete pot fi realizate repede, dacă organizarea în bucătărie este foarte bună, consideră Jamie Oliver, vedeta emisiunilor culinare de la TV.
Până în acest moment, cartea s-a vândut în peste 2 milioane de exemplare în Marea Britanie. Iar în topul vânzărilor Editurii Curtea Veche, la Târgul Gaudeamus, volumul a ocupat locul al patrulea.
„Reţetele Dukan. 350 de reţete", de Pierre Dukan, este cartea care s-a plasat pe poziţia a treia în topul întocmit de Editura Paralela 45, în cadrul aceluiaşi eveniment literar. Foarte bine s-a vândut şi volumul aceluiaşi autor, „Nu ştiu să slăbesc". Reţetele se adresează şi celor care doresc să