Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso face o vizită de două zile în Republica Moldova, pe 29 şi 30 noiembrie. Este prima vizită a oficialului european în această ţară şi cea mai importantă după ce la Chişinău, la sfârşitul lunii august, s-a aflat cancelarul german, Angela Merkel.
Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu
Prezenţa lui Barroso denotă faptul că R.Moldova este în vizorul Uniunii Europene, iar progresele realizate de aceasta sunt apreciate şi încurajate de către Bruxelles, susţin unii comentatori politici moldoveni.
Director de programe la Asociaţia de Politică Externă (APE), Victoria Bucătaru spune la RFI că vizita şefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso este un eveniment important pentru R.Moldova ţinând cont de actuala evoluţie a relaţiilor cu Uniunea Europeană. "Sigur că se aşteaptă un mesaj clar pe termen scurt privind obţinerea de către R.Moldova a regimului liberalizat de vize cu UE, precum şi o perspectivă de integrare europeană, pe termen lung".
O astfel de vizită, declară experta în politică externă, oferă un imbold autorităţilor să continuă procesul de reforme care este destul de anevoios şi necesită timp, dar şi asumarea unor riscuri politice. Totodată, oferă societăţii o perspectivă de îmbunătăţire a nivelului de trai.
Recent, Jose Manuel Barroso şi-a exprimat speranţa că până la sfârşitul anului 2013, când va avea loc cel de-al treilea Summit al Parteneriatului Estic, Uniunea Europeană va semna Acorduri de Asociere cu mai multe ţări, printre care şi Republica Moldova.
"Vizitele oficialilor europeni, Barroso, Fule, Merkel, precum şi discursurile acestora ne oferă încrederea că într-o perioadă relativ scurtă de timp R. Moldova va trece la un dialog calitativ nou cu UE reuşind să finalizeze negocierile privind Acordul de Asociere şi Liber Schimb p