Aprecierea este făcută de reprezentanții Avocatului Poporului. Peste 7.000 de persoane din județ sunt datoare la asigurările de sănătate pentru că au realizat venituri din activități independente.
Anul acesta, peste 7.000 de locuitori ai județului s-au trezit că sunt datori la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț, cu sume în valoare totală de cinci milioane de lei. Printre cei care se află în această situație se numără liber profesioniștii, persoanele care au obținut venituri din agricultură, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și toți cei care au realizat venituri suplimentare sau din activități independente. Toți aceștia trebuie fie să plătească, în cazul în care au fost rău platnici, fie să-și clarifice situația la CAS Neamț, chiar dacă au fost de bună credință, dar nu au știut.
Reprezentanții Avocatului Poporului – Serviciul Teritorial Bacău susțin că procedura este legală, dar nu și morală, având în vedere că problema este provocată de un vid legislativ. Expert Doina Sârghie, din cadrul Serviciului Teritorial Bacău, spune că, potrivit legii, orice persoană care a realizat venituri suplimentare sau venituri din activități independente este obligată să plătească o contribuție de 5,5% la asigurările de sănătate. “Această obligație există din 2006 și se prescrie în termen de cinci ani. Practic, fiecare este obligat să plătească această contribuție de la data realizării veniturilor. Întrucât se apropie termenul de prescriere, casele de asigurări au început să trimită aceste notificări calculate pe ultimii cinci ani, sau pentru perioada când s-au realizat veniturile, de aceea mulți au crezut că recuperarea se aplică retroactiv. Obligația de a plăti exista deja, dar mulți nu au știut că, odată ce au realizat un venit, ei sunt obligați să plătească”, explică Doina Sârghie.
Potrivit acesteia, instituția din care