Miercuri, 28 noiembrie 2012, la Palatul Administrativ, sub coordonarea doamnei Elena Volcescu, şef Serviciu Strategii şi Programe în cadrul Instituţiei Prefectului-judeţul Bacău, a avut loc şedinţa lunară a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele persoanelor vârstnice. Întâlnirea a avut ca agendă de lucru supunerea spre analiză şi dezbatere a două subiecte de interes public: starea de sănătate a persoanelor vârstnice din judeţul Bacău şi principalele modificări propuse prin proiectul Legii de organizare şi funcţionare a sistemului sanitar unitar din România .
Prezentările celor două teme au fost realizate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bacău şi ai Casei deAsigurări de Sănătate Bacău, ca principale instituţii cu rol de evaluare, coordonare şi monitorizare a modului în care este asigurată asistenţa medicală curativă şi profilactică în unităţile sanitare de pe teritoriul judeţului Bacău. Materiale au inclus atât date sintetice cât şi concluzii şi direcţii de acţiune identificate pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei( ANEXA1).
Astfel, în baza datelor statistice, la nivelul judeţului Bacău, situaţia prezentată relevă accentuarea procesului de îmbătrânire demografică, manifestat prin scăderea ponderii populaţiei tinere (0-14 ani) şi prin creşterea, în acelaşi timp, a ponderii populaţiei vârstnice (60 ani şi peste), modificările relative fiind mai accentuate în mediul urban decât în cel rural. De asemenea, analiza efectuată arată că după 65 de ani (începutul vârstei a treia), 50% dintre bătrâni au nevoie de îngrijiri medicale, ambulatorii sau spitaliceşti. În timp ce vârstnicii reprezintă circa 14% din totalul populaţiei, ei necesită 50% din prestaţiile medicale oferite.
În acest mod, segmentul de populaţie în vârstă devine cel mai vulnerabil şi expus îmbolnăvirii dar şi cel mai solicitant segment