Ne traim viata in intervale de timp bine definite: secunde, minute, zile, ani. Fiecare clipa trecuta aduce cu sine provocarea celei care urmeaza, iar rolul nostru este de a decide cum alegem sa petrecem timpul pe care-l avem la dispozitie. Trainerul Octavian Pantis, managing director TMI Training & Consultinga, a scris "Musai List", o carte despre toate aceste lucruri. Mai concret, o carte despre administrarea timpului de la birou si a celui pe care-l petrecem alaturi de cei dragi sau angrenati in activitati care ne fac placere.
Pentru ca organizarea timpului este importanta si pentru cititorii Wall-Street.ro, i-am adresat lui Octavian Pantis doar sase intrebari, prin care am cautat sa aflam relatia antreprenorului roman cu timpul si, mai ales, cu sursele procrastinarii.
Claudiu Vrinceanu, Wall-Street.ro: De ce chiar si antreprenorii sunt procrastinatori? Prin faptul ca pierd vremea din programul de lucru si tergiverseaza lucrurile, ei ar trebui sa stie mai bine ca pretul platit de compania proprie si, in ansamblu, de societate este mare.
Octavian Pantis, TMI: Sunt procrastinatori pentru ca sunt si ei tot oameni. Avem cu totii in noi instinctul de a ne feri de ce e greu sau incomod, de a evita disconfortul pe care o sarcina dificila ni l-ar cere acum. Ce-am observat in timp este ca daca e sa gasesti un grup de oameni care nu amana lucrurile, ei nu sunt un grup de genul managerii, finantistii, tinerii, inginerii, antreprenorii, milionarii, moldovenii sau introvertii. Cei care nu amana sunt cei care au scopuri clare, scopuri pentru care au un motiv serios sa treaca la treaba. De exemplu, multi oameni zic "as vrea sa am suma X in cont" sau "as vrea sa invat franceza". Dar cand ii intrebi de ce vor scopul respectiv, raspunsul nu e foarte puternic, nu e unul care sa te arunce din pat dimineata ca un arc. Atunci cand n-ai ce pune