O treime din medicii de familie din Bistriţa-Năsăud încă nu prescriu reţete electronice, asta cu toate că a mai rămas doar o lună până la intrarea în vigoare a legii prin care toţi furnizorii de servicii medicale, care eliberează reţete, vor fi obligaţi să folosească acest sistem.
Preşedintele Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, afirmă că cele mai multe probleme legate de eliberarea acestor reţete sunt date de multitudinea de softuri de accesare a Sistemului Informatic Unic Integrat, agreate de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate şi de faptul că persoanele care lucrează cu aceste programe nu au fost instruite aşa cum trebuie de furnizorii de programe informatice.
"La momentul de faţă reţeta electronică se află încă în faza de testare până la data de 31 decembrie 2012, astfel încât cu 1 ianuarie să se poată intra numai pe prescripţie cu reţete electronice. S-au întâmpinat greutăţi atât din punct de vedere al dotării tehnice şi logistice a furnizorilor care voir utiliza, vor prescrie, vor utiliza aceste reţete, e vorba de medicii de familie, farmacii, spitale, clinici, pentru că au fost nevoiţi să-şi achiziţioneze softurile necesa,re imprimante, unii chiar şi calculatoare. În momentul de faţă din cei 143 de medici, 106 prescriu reţete electronice. Farmaciile sunt toate pregătite pentru a elibera medicamente pe reţete electronice, aici nu mai sunt probleme.
Din această lună au intrat timid şi spitalele, Spitalul judeţean, Năsăud şi Beclean, au început şi ei să prescrie. Sunt încă probleme pentru că softurile sunt diferite. Au fost câţiva furnizori de softuri agreaţi de CNAS, dar există diferenţe de exploatare a softurilor şi atunci din cauza acestor diferenţe oamenii nu sunt instruiţi cum trebuie de furnizorii de softuri şi atunci ajung reţetele electronice la farmacii respinse de sistem pentru că nu au o bi