Campionii naționali la rugby au avut miercuri un antrenament special: ei au tăiat porcul și au exersat prepararea mezelurilor tradiționale. Rugbau vrut să le arate colegilor neo-zeelandezi cum arată pe viu una din tradițiile românești.
TRADIȚIE: Românii din echipa RCM Timișoara au vrut să le arate străinilor cum se taie porcul în Banat
Sursa: Adi Pîclișan
Chester Williams (Africa de Sud) spune că în țara lui porcii se taie exclusiv la abator
Sursa: Adi Pîclișan
Sursa: Adi Pîclișan
Totul s-a întțmplat pe terenul de rugby din Timișoara. Miercuri dimineața rugbiștii au strâns grămada în jurul unui porc de peste 100 de kilograme, care a fost prăjit tradițional în paie și apoi curățat. Unul dintre jucătorii străini, Mateaki Kafatolu, nu s-a mulțumit să asiste, ci a ajutat la pârlirea animalului. El a povestit că și în Noua Zeelandă se sacrifică porcul cam la fel.
Antrenorul Chester Williams a fost unul dintre cei mai interesați de felul în care se pregăteșe porcul. Cu un cuțit special în mână a ajutat la curățarea animalului și pregătirea șoriciului. ”E foarte interesant, acasă la mine o facem altfel. Preferăm să ducem porcul la abator, nu așa pe stradă”, a spus Williams, care provine din Africa de Sud.
Străinii din echipa RCM Timișoara au savurat șorici calzi și jumări proaspete, preparate chiar de doi dintre colegi lor români. ”Ne-am dorit să arătăm și colegilor nostri din emisfera sudică frumusețea tradițiilor și culturii noastre, să le oferim cadrul necesar pentru a face schimb de experiențe și să se simtă parte din această sărbătoare”, au declarat oficialii RCM Timișoara.