Deşi proprietarul s-a schimbat, iar jurnaliştii aşteptau vremuri mai bune, „teroarea” patronală la „Adevărul” continuă să fie aceeaşi. Sub „regimul Patriciu”, corpul redacţional a trecut prin reduceri drastice de personal și de salarii, lucru care se întâmplă şi acum după preluarea companiei Adevărul Holding de către omul de afaceri Cristian Burci.
Redactorii care au refuzat să semneze noile contracte de muncă, cu numai 750 lei trecuţi în Cartea de Muncă, iar restul pe Drepturi de autor, au ajuns pe lista de disponibilizări, de fapt o concediere mascată. „Vrei? Bine! Nu vrei? Îţi reducem postul”, au spus mai-marii trustului.
În această situaţie se află, printre alţii, Mariana Bechir, jurnalist cu state vechi în presa de investigaţii, dar pe cine mai interesează acest lucru? În plus, jurnaliştilor li s-au impus „clauze de confidenţialitate” în valoare de mii de euro dacă divulgă informaţii din interiorul companiei. În redacţii, toţi se tem pentru viitorul locului de muncă, mai ales din 2013 când e posibil ca „Adevărul”, ziar fondat în 1871, să rămână exclusiv online, după cum Tiberiu Lovin a scris AICI.
Mariana Bechir: „E o problemă de principiu, nu de bani”
Prima măsură după preluarea ziarului de către Burci a fost reducerea salariilor ziariștilor cu 15% (750 de lei, pe Cartea de muncă, restul – pe drepturi de autor). Angajaților li s-au pus în față și câteva anexe la noile contracte, cum ar fi plata drepturilor salariale pe luna septembrie eșalonat, până în luna martie 2014, și clauza de confidențialitate, care prevede daune de până la 8.000 de euro în cazul divulgării de informații, dar fără a se preciza nimic concret.
Mariana Bechir, reporter în cadrul departamentului “Eveniment/ Social” povestește: “Le-am spus că sunt de acord cu reducerea salariului cu 15%, că înțeleg criza prin care trece trustul, însă n-am vrut să semnez clauzele