Livrările de centrale termice s-au menţinut în primele nouă luni din 2012 la un nivel apropiat celui înregistrat în perioada similară a anului trecut, spun jucătorii din piaţa de profil. În ciuda estimărilor optimiste de la începutul anului, prognozele privind evoluţia pieţei în 2012 nu exclud, în prezent, chiar varianta unui regres uşor al vânzărilor, pe fondul contextului economic dificil, scrie revista Business Construct.
"Estimăm o scădere de aproximativ 3% per total piaţă, în volum, cu o creştere de circa 25-30% pe segmentul centralelor termice în condensare şi o scădere de 4%-6% pentru segmentul centralelor convenţionale. În acest moment circa 10% din piaţa de centrale termice pe gaz din România este compusă din aparate în condensare, restul revenind centralelor termice convenţionale", spune Cătălin Drăguleanu, director de vânzări al Ariston Thermo România.
Piaţa de profil este influenţată de o importantă sezonalitate a vânzărilor, în condiţiile în care instalarea sistemelor proprii de încălzire este realizată mai ales în cea de-a doua parte a anului.
Potrivit datelor Ariston Thermo, piaţa locală de centrale termice a stagnat anul trecut la un volum de aproximativ 135.000 de unităţi şi o valoare de 75 de milioane euro.
La un stoc de locuinţe de circa 8,4 milioane de unităţi, asta înseamnă că, în medie, anul trecut, dar şi în acest an, furnizorii de centrale termice au avut livrări doar într-una din 60 de case la nivel naţional, în condiţiile în care sistemul centralizat din oraşe continuă să alimenteze câteva milioane de locuinţe, în timp ce în mediul rural accesul la sistemul de gaze este limitat.
"În primele nouă luni ale anului 2012 estimăm că industria termotehnică a înregistrat o stagnare sau chiar o uşoară scădere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Conform estimărilor noastre, piaţa centralelor termi