Primele le-au fost date în luna august iar acum vor avea parte doar de o masă festivă. Este vorba de angajaţii din Divizia Minieră care vor sărbători pe 4 Decembrie Ziua Minerului. Singurii care o mai sărbătoresc şi omagiază pe ocrotitoarea lor Sfânta Varvara sunt minerii din subteran de la Mina Dragoteşti şi Mina Motru. De Ziua Minerului, salariaţii din Mina Lupoaia sărbătoresc 45 de ani de activitate, cu stocul de cărbune deja epuizat.
De Ziua Minerului ortacii din subteranul de la Dragoteşti vor aduce un omagiu Sfintei Varvara, cea care este şi ocrotitoarea minerilor din subteran. De altfel, aceştia sunt singurii care mai organizează astfel de evenimente, care păstrează tradiţia şi care ţin momente de reculegere în cinstea minerilor ce şi-au pierdut viaţa în subteran. În acest an, de Ziua Minerului, salariaţii din Divizia Minieră vor avea parte doar de o masă festivă şi asta pentru că în luna august au primit primele acordate cu această ocazie în valoare de 730 lei. „Începând de anul viitor, Ziua Minerului va fi sărbătorită de Sfânta Varvara, acest lucru fiind valabil şi pentru minerii din carieră şi pentru cei din subteran”, a explicat vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan.
Mina Lupoaia, la 45 de ani
În timp ce minerii din carieră vor avea parte de o masă îmbunătăţită, cei de la subteranul Minei Motru vor sărbători un dublu eveniment. Directorul EMC Motru, Vasile Râbu, a declarat că pe lângă Ziua Minerului se va sărbători şi împlinirea a 45 de ani de activitate la Mina Lupoaia. „Este un eveniment important din viaţa minerilor, dar şi a mea pentru că mi-am desfăşurat activitatea, o perioadă, la subteran. Le urez toate cele bune şi multă sănătate tuturor minerilor!”, a mai precizat directorul general Vasile Râbu. Deşi se ştia că FMI a impus închiderea subteranului, anul 2013 va fi însă cel în care programul de eficientizare şi acompaniament soc