Lipsa de diversitate ar putea duce la o prăbuşire sistemică la nivel mondial, până în 2030, pe fondul incapacităţii de a mai controla volatilitatea sistemului financiar şi în contextul unui colaps al instituţiilor internaţionale, potrivit unui scenariu privind evoluţiile posibile ale pieţei financiare globale în următorii 18 ani, prezentat, ieri, de Gill Ringland, CEO al "Sami Consulting".
Analiza "Sami Consulting" se bazează pe o combinaţie de factori utilizaţi în patru scenarii posibile privind viitorul serviciilor financiare, care ar putea depinde de două situaţii - viitorul conceptului "Washington Consensus" (n.r. care propune liberalizarea pieţelor globale) şi viitorul legăturilor umane, în care proximitatea geografică va rămâne importantă pentru interacţiunea umană sau interacţiunea virtuală va deveni normă, locaţia devenind irelevantă.
În cazul în care capitalismul, democraţia şi valorile occidentale vor continua să fie dominante sunt posibile proteste şi tensiuni internaţionale, pieţele se globalizează şi se reduce influenţa statului, a precizat Gill Ringland.
Scenariul arată că în cazul în care "Washington Consensus" se prăbuşeşte, poate să apară o criză generată de această situaţie, care ar avea ca efect o reformare a societăţii în jurul grupurilor de afinităţi. De asemenea, se instituie un sistem de valori multiple, democraţia nu mai este percepută ca un bun universal şi au loc aranjamente complexe ale statelor naţionale şi ale comunităţilor de grupuri de afinităţi.
În cazul scenariului în care "Washington Consensus" se prăbuşeşte, apare, de asemenea, o situaţie de criză, care va avea ca efect o reformare a societăţii în jurul oraşelor state, care sunt percepute drept clustere de bunăstare, eşecul statelor naţionale, democraţia, capitalismul şi valorile occidentale intră în competiţie cu alte concepte de organizare, ONU şi alte ins